Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Seniorzy z Nędzy nigdy nie próżnują [ZDJĘCIA]

Dzisiaj (17 września) w Gminnym Centrum Kultury w Nędzy odbyły się warsztaty serowarskie w ramach projektu “Przy wspólnym stole”. Wzięli w nich udział słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Nędzy.

Seniorzy z Nędzy nigdy nie próżnują [ZDJĘCIA]
Studenci z Nędzy, którzy wzięli udział w dzisiejszych warsztatach

Warsztaty serowarskie i ubijanie masła to elementy projektu “Przy wspólnym stole”, w którym udział bierze UTW z Nędzy. Autorami tego projektu, realizowanego ze wsparciem Gminnego Centrum Kultury są Pani Eleonora Czekała oraz Pan Adam Grzybowski.

Seniorzy zostali podzieleni na trzy grupy. Tu jedna z przedstawicielek grup podczas podgrzewania i zakwaszania mleka
Seniorzy zostali podzieleni na trzy grupy. Tu jedna z przedstawicielek grup podczas podgrzewania i zakwaszania mleka

Na dzisiejszych warsztatach seniorzy z Nędzy dowiedzieli się, jak własnoręcznie zrobić domowy ser oraz masło oraz jak produkować zdrową i ekologiczną żywność. Zajęcia poprowadził Romuald Pala wraz z żoną. Pan Romuald w trakcie zajęć zajął się produkcją sera, a jego żona pokazała jak poprawnie ubić masło.

Edyta Pala podczas tłumaczenia jak ubijać masło
Edyta Pala podczas tłumaczenia jak ubijać masło

“Dzisiejsze zajęcia mają na celu pokazanie tradycyjnych technik wytwarzania sera i masła. Dzisiaj robiony jest ser podpuszczkowy, czyli ser z dodanym jogurtem. Jest to ser typu włoskiego. Aby wytworzyć ser musimy mieć mleko prosto od krowy, czyli nie z kartonu. Musi być to mleko od gospodarza. Następnie dodawany jest jogurt naturalny. Trzeba mleko zakwasić. Następnie dodawana jest podpuszczka. W końcowym etapie przepuszcza się ser przez sita, a później prasuje. Do takiego serka można dodać zioła, troszkę soli. Według własnego uznania.” - Mówi Edyta Pala, która pomagała w prowadzeniu warsztatów.

Romuald i Edyta Pala, którzy poprowadzili dzisiejsze warsztaty
Romuald i Edyta Pala, którzy poprowadzili dzisiejsze warsztaty

Seniorzy z Nędzy nawet w wakacje realizowali swoje projekty. Jeden z nich zaczął się w lipcu tego roku. Organizowała go Politechnika Śląska w Zabrzu pod nazwą "Organizacja i zarządzanie". Aktualnie realizowany przez UTW z Nędzy jest wspomniany już projekt "Przy wspólnym stole", a dzisiejsze warsztaty były jego częścią. Trzecim projektem realizowanym w ostatnim czasie przez studentów z Nędzy jest wrześniowy projekt Animator senior inicjatyw obywatelskich.

To jest tylko fragment tekstu.

Aby korzystać z portalu bez ograniczeń zarejestruj się lub zaloguj.
Rejestracja jest darmowa - dowiedz się więcej ile możesz zyskać.
Zarejestruj się
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].