Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Półtorej tony bigosu z kosmosu! Zobacz, co działo się na rynku w Raciborzu [ZDJĘCIA] [LIVE]

Czy bigos podany przez prezydenta smakuje lepiej niż kawior astrachański? Można było to sprawdzić wybierając się na raciborski Jarmark Bożonarodzeniowym w niedzielę 5 grudnia.

Półtorej tony bigosu z kosmosu! Zobacz, co działo się na rynku w Raciborzu [ZDJĘCIA] [LIVE]

Wielki bigos, czyli raciborska tradycja

- To już wpisało się w tradycję Raciborza, że na Jarmarku Bożonarodzeniowym jest możliwość degustacji świątecznego bigosu w kosmicznych ilościach - powiedział nam Krzysztof Górski, który przygotował dla raciborzan 4000 porcji bigosu.

Krzysztof Górski zajął się wielkim gotowaniem 21 lat temu. Wówczas pobił w Wiśle rekord Guinnessa w gotowaniu największej zupy pomidorowej.
Krzysztof Górski zajął się wielkim gotowaniem 21 lat temu. Wówczas pobił w Wiśle rekord Guinnessa w gotowaniu największej zupy pomidorowej.

Mięso, kapusta i... pieczarki

Wielkie gotowanie rozpoczęło się w sobotę 4 grudnia, a degustacja gotowego dania rozpoczęła w niedzielę 5 grudnia około godz. 14.00. - Nasz bigos charakteryzuje się tym, że dodajemy do niego pieczarki. Normalnie daje się grzyby, ale my dajemy pieczarki. Pieczarka jest u nas wciąż niedoceniana, a jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych mikroelementów. Dlatego jak święta to na zdro - z pieczarką - dodał Krzysztof Górski.

Wielki kocioł, w którym ugotowano bigos dla uczestników Jarmarku Bożonarodzeniowego w Raciborzu. Każdy centymetr tego wielkiego naczynia zawierał 100 litrów bigosu.
Wielki kocioł, w którym ugotowano bigos dla uczestników Jarmarku Bożonarodzeniowego w Raciborzu. Każdy centymetr tego wielkiego naczynia zawierał 100 litrów bigosu.

Do przygotowania gigantycznej porcji bigosu Krzysztof Górski zużył:

  • 80 kilogramów pieczarek
  • 100 kilogramów kiełbasy
  • 40 kilogramów boczku
  • 40 kilogramów golonki
  • 250 kilogramów kapusty

- Wszystkie te produkty pochodzą od lokalnych producentów - zapewnił nas tuż przed rozpoczęciem wydania potrawy zgłodniałym raciborzanom. - Jesteśmy przygotowani na 4000 porcji - dodał kucharz.

Prezydenci na wydawce

Do wydania tak wielkiej ilości jedzenia potrzeba było pomocy. Chętni znaleźli się w... ratuszu. Wiceprezydenci Dominik Konieczny i Dawid Wacławczyk ramię w ramię z prezydentem Dariuszem Polowym nakładali bigos na talerzyki i podawali raciborzanom, którzy ustawili się w długiej kolejce po darmową potrawę.

Krzysztof Górski żartował, że bigos podany przez prezydenta smakuje lepiej niż kawior astrachański. Tutaj bigos podaje prezydent Raciborza Dariusz Polowy.
Krzysztof Górski żartował, że bigos podany przez prezydenta smakuje lepiej niż kawior astrachański. Tutaj bigos podaje prezydent Raciborza Dariusz Polowy.

Agata, Magda i Asia razem z Chelsea, Fredim, Vegą i Chilli na raciborskim jarmarku. - Trzeba chodzić z pieskami na takie imprezy, żeby się socjalizowały - mówi pani Asia Bielewicz-Kunc z Hodowli Gallount. Oprócz socjalizacji czworonogów, celem wyjścia na jarmark było również... odwiedzenie stoiska z pączkami.
Agata, Magda i Asia razem z Chelsea, Fredim, Vegą i Chilli na raciborskim jarmarku. - Trzeba chodzić z pieskami na takie imprezy, żeby się socjalizowały - mówi pani Asia Bielewicz-Kunc z Hodowli Gallount. Oprócz socjalizacji czworonogów, celem wyjścia na jarmark było również... odwiedzenie stoiska z pączkami.

Aleksandra Zimoń i Karol Wielocha zaopatrzyli się na jarmarku w szydełkowaną stajenkę, a także choinkę i malowaną stajenkę bożonarodzeniową przygotowaną przez uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej.
Aleksandra Zimoń i Karol Wielocha zaopatrzyli się na jarmarku w szydełkowaną stajenkę, a także choinkę i malowaną stajenkę bożonarodzeniową przygotowaną przez uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej.

Szymon, Justyna i Aleksandra przyjechali na raciborski jarmark z Górek Śląskich. Przy okazji wybrali się też na łyżwy. - Fajnie się jeździ, łyżwy wygodne - mówi Aleksandra.
Szymon, Justyna i Aleksandra przyjechali na raciborski jarmark z Górek Śląskich. Przy okazji wybrali się też na łyżwy. - Fajnie się jeździ, łyżwy wygodne - mówi Aleksandra.

Ewa Michalczyk, Michael Gorgosch i Doris Gorgosch moderowali koncerty na rynku.
Ewa Michalczyk, Michael Gorgosch i Doris Gorgosch moderowali koncerty na rynku.

To jest tylko fragment tekstu.

Aby korzystać z portalu bez ograniczeń zarejestruj się lub zaloguj.
Rejestracja jest darmowa - dowiedz się więcej ile możesz zyskać.
Zarejestruj się

4 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~jjo (94.254. * .96) 05.12.2021 21:23
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

PAN Dawid to taki wielki bigos. Panowie z Miasta z Powiatu nie jest wam wstyd za takie podwyżki w dobie kryzysu zarazy i zadłużeniu MIASTA .Czy tylko kasa do kieszeni jest naj ważniejsza.



~podłoze (178.73. * .3) 05.12.2021 21:10
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

tylko ludzie głupie
dały się omotać
pieczarkowej zupie
bo drogi kolego
z biosem nie miało
to wiele wspólnego
w słowach wydać trudno jego smak przedziwny,
kolor i woń cudną;
bowiem ta potrawa
smakiem kryje wszystko
jak wulkanu lawa .
a wie już kucharek
że się do bigosu
nie daje pieczarek!!!
szemrana ferajna
już uważa grzybki
co z krowiego łajna?


~Dietacud (10.0. * .206) 05.12.2021 20:36
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Pan Dawid coraz to większy…. Chyba Nie powinien wydawac jedzenia ?

~bigosowa (109.238. * .152) 05.12.2021 15:52
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

cała władza wykonawcza? bez przesady.. brak tego kto sznurki trzyma, miejmy nadzieję, że konopne i ekologiczne. A bigosik kosmosik to chyba jednak był w plastikach podawany..


Fatal error: Uncaught TypeError: Argument 5 passed to Monolog\ErrorHandler::handleError() must be of the type array, null given in /app/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/ErrorHandler.php:213 Stack trace: #0 [internal function]: Monolog\ErrorHandler->handleError(2, 'Unknown: Failed...', 'Unknown', 0, NULL) #1 {main} thrown in /app/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/ErrorHandler.php on line 213