Mieszkańcy zawitali do najsłodszego miejsca w regionie [ZDJĘCIA]
W ubiegły weekend odbył się Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni Cerekiew. Podczas zwiedzania goście mieli rzadką okazję zobaczenia zakładu produkcyjnego od wewnątrz.
![Mieszkańcy zawitali do najsłodszego miejsca w regionie [ZDJĘCIA]](https://cdn2.dev2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2019/11/19/157689_1574191180_24658300.webp)
W dniach 16-17 listopada odbyła się 2 edycja wydarzenia, które cieszy się w Polskiej Cerekwi ogromną popularnością. Podczas dni otwartych lokalną cukrownię odwiedziło prawie 400 osób, a chętnych było zdecydowanie więcej. Mieszkańcy okolicznych miejscowości oraz plantatorzy dostarczający surowiec do fabryki przyjrzeli się z bliska poszczególnym etapom produkcji cukru, od transportu buraków, przez krojenie, pracę nowoczesnej sterowni i laboratorium, aż po magazyny pełne cukru. Z myślą o najmłodszych zostały zorganizowane dodatkowe atrakcje w postaci pasjonujących doświadczeń naukowych. Uczestnicy dowiedzieli się m.in. co stanie się z kwiatem zanurzonym w temperaturze 200 stopni poniżej zera. Wśród dzieci szczególnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z samodzielnego robienia cukierków.
- Bardzo nas cieszy, że Dni Otwarte Cukrowni Cerekiew cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem. Tegoroczna edycja trwała aż dwa dni. Dzięki temu odwiedziło nas prawie 400 osób, w tym plantatorzy, którzy na co dzień dostarczają buraki do cukrowni - mówi Tomasz Kostrzewa, dyrektor naczelny Cukrowni Cerekiew. – Myślę, że atrakcyjność wycieczki do cukrowni wynika z możliwości przyjrzenia się produkcji w szczycie kampanii cukrowniczej, kiedy wszystkie urządzenia pracują na pełnych obrotach. Zwiedzanie wzbogaciła wiedza doświadczonych przewodników. Podobnie jak w roku ubiegłym byli to nasi wieloletni pracownicy – Maciej Bartnik i Ryszard Nawieśniak – podsumowuje Tomasz Kostrzewa.
źródło: materiały prasowe