Nutella niebezpieczna dla zdrowia dzieci? Włosi wycofują ją ze sklepów [AKTUALIZACJA]
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w produkcji Nutelli powstają czynniki rakotwórcze. Włoska sieć handlowa już wycofała ze sprzedaży flagowy produkt koncernu Ferrero. Wszystko przez olej palmowy. Producent twierdzi, że bez niego byłby to substytut prawdziwego produktu.
![Nutella niebezpieczna dla zdrowia dzieci? Włosi wycofują ją ze sklepów [AKTUALIZACJA]](https://cdn2.dev2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2017/01/12/124597_1484257526_79314000.webp)
Producent Nutelli, firma Ferrero rozpoczęła we Włoszech kampanię reklamową, która ma uspokoić konsumentów. Zapewnia, że czekoladowy krem jest bezpieczny dla zdrowia. To reakcja na wycofywanie Nutelli z niektórych sklepów we Włoszech.
W maju Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w przy podgrzewaniu do temp. 200 stopni Celsjusza oleju palmowego, wykorzystywanego m.in. do produkcji Nutelli, powstają czynniki rakotwórcze. Zdaniem urzędu, nawet umiarkowane spożycie kremu stanowi zagrożenie dla dzieci, a ze względu na brak ostatecznych danych, nie można ustalić, jaki poziom jest bezpieczny.
Producent jednak podkreśla, że nie zrezygnuje ze stosowania oleju palmowego w Nutelli. Dzięki niemu krem uzyskuje gładką konsystencję.
Więcej czytaj tutaj
Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach.
- Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
- Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
- Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
- Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego. Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.
W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.
Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.