Kiszynie kapusty w Tworkowie
W tworkowskim centrum kultury odbyło się dziś „Kiszynie kapusty”. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całej gminy Krzyżanowice wspólnymi siłami przygotowały tradycyjną, kiszoną kapustę.
To druga edycja tej imprezy. W tym roku wzięły w niej udział również dzieci z Tworkowa i Bolesławia. Te drugie przygotowały dla gospodyń przedstawienie, a miejscowe zaśpiewały piosenkę o ogórku.
Krystyna Lamczyk, szefowa gospodyń z Tworkowa i współorganizatorka wydarzenia, wyjaśniła technikę kiszynia. Sabina Ciuraszkiewicz, koordynator ds. kultury w GSOKSiT opowiedziała jak kiedyś wyglądało przygotowywanie zapasów na zimę.
Grzegorz Utracki, wójt Krzyżanowic zgodnie z przyjętym zwyczajem umył stopy wszystkim, którzy przygotowywali kapustę. A polegało to na udeptaniu jej w beczce.
Przepis na surówkę z kapusty jest prosty: poszatkowaną kapustę posolić i udeptać tak, aż wyjdą z niej soki. Następnie dodać posiekaną cebulę, jabłko, pora i marchew. Wymieszać i gotowe. Taką surówkę można jeść na miejscu lub pasteryzować w słoiku.
Głównym organizatorem kiszynia jest Gminny Zespół Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki z dyrektor Darią Wieczorek na czele.
Czytaj więcej w najnowszym numerze Nowin Raciborskich
Utracki wyszedł najlepiej :)
fajne