Kebab Podolskiego podbija Zabrze. Tłumy na otwarciu „Mangal Döner” [ZDJĘCIA]
Plac Wolności w Zabrzu tętnił życiem w sobotę 10 maja. Lukas Podolski – piłkarz Górnika i mistrz świata – otworzył tu swój pierwszy w Polsce lokal „Mangal Döner”.
![Kebab Podolskiego podbija Zabrze. Tłumy na otwarciu „Mangal Döner” [ZDJĘCIA]](https://cdn2.dev2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2025/05/10/240120_1746888777_15948200.webp)
Wielkie otwarcie nowego lokalu „Mangal Döner” przyciągnęło w sobotnie popołudnie setki mieszkańców Zabrza i okolic. Od wczesnych godzin popołudniowych na Placu Wolności ustawiały się kolejki, a punktualnie o godzinie 16:00 rozpoczęło się oficjalne otwarcie – z udziałem samego Lukasa Podolskiego. Na najwytrwalszych czekała nagroda – pierwsze 200 kebabów serwowano zupełnie za darmo. Nie zabrakło selfie z Poldim, muzyki na żywo oraz spontanicznych rozmów z fanami.
„Mangal Döner” – kebab od mistrza
Nowo otwarty lokal to pierwszy punkt sieci „Mangal Döner” w Polsce. Sieć powstała z inicjatywy Lukasa Podolskiego i odnosi sukcesy w Niemczech oraz Holandii. Teraz przyszła pora na Śląsk.
Piłkarz — przedsiębiorca
Lukas Podolski to nie tylko były reprezentant Niemiec i mistrz świata z 2014 roku, ale też lokalny patriota. Od 2021 roku związany z Górnikiem Zabrze, chętnie angażuje się w życie regionu – nie tylko sportowe.
W kwietniu 2023 roku wziął udział w obchodach 100-lecia klubu Naprzód Rydułtowy, podczas których rozegrano mecz towarzyski z Górnikiem Zabrze.
Plany na przyszłość
Podolski zapowiada, że otwarcie zabrzańskiego lokalu to dopiero początek polskiej ekspansji „Mangal Döner”.
– Zabrze to dopiero pierwszy krok. Planujemy kolejne lokale Chorzów, Gliwice, Katowice, Warszawa…
Sądząc po tłumach i reakcjach pierwszych klientów, kebab od mistrza świata ma w Polsce przed sobą świetlaną przyszłość.
Turcy, to jedyny naród, który stawia rożen pionowo.
Z tymi miastami, to był chyba żart. Że otworzy tam, gdzie go wszyscy lubią. :)
op - pyszne ale jak nimo ci kto ważyć to i kebab rychtyk dobry je !
nima to jak kluski,rolada i modro kapusta